Blocul-fantomă din Băneasa a fost demolat spectaculos, după 16 ani în care se degradase continuu şi strica peisajul urban. Vechiul amplasament are o istorie fabuloasă, iar noul proprietar al terenului intenţionează să construiască acolo un complex cu apartamente în regim hotelier!
Demolarea spectaculoasă a scheletului-mamut, care se afla în imediata apropiere a podului Băneasa, a început joi după-amiază, urmând ca betoanele să fie puse la pământ în aproximativ două luni, incluzând operaţiunile de salubrizare a zonei. Scheletul uriaş, care se întindea între două străzi, fusese gândit ca un proiect megalomanic de locuinţe, de către fostul şef al Republicii Socialiste România, tovarăşul Nicolae Ceauşescu.
La revoluţia din 1989, multe asemenea clădiri au rămas neterminate, dar unele dintre ele au fost reclădite între timp. Nu şi aceasta, pentru că terenul de sub ea a fost revendicat şi a avut, până acum, mai mulţi proprietari. Scheletul de opt etaje a cărui construcţie se lăţeşte între două străzi, Aviator Alexandru Şerbănescu şi Nicolae Caranfil, a rezistat mult timp fără ca nimeni să facă nimic în această privinţă.
Din clădire s-a furat tot ce se putea fura, fiind şi un loc plin de gunoaie, unde se adăposteau oamenii străzii. În anul 1989, construcţia era aproape terminată şi apartamentele urmau să fie date în folosinţă, dar tot ce se putea valorifica s-a ”prăduit”. A contribuit la asta inclusiv unul din proprietarii vremelnici ai clădirii, celebrul afacerist Fathi Taher, care spun sursele noastre că ar fi folosit cărămizile de BCA la construcţia vilei sale din Pipera, prin anii 2000!
Situaţia s-a schimbat favorabil abia la 27 de ani de la Revoluţie, când terenul şi scheletul construcţiei au intrat în proprietatea companiei One Herastrau Towers SRL, ai cărei proprietari (indirect) sunt oamenii de afaceri Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu. Cei doi au devenit în ultimii ani vedetele pieţei rezidenţiale de top, prin calitatea proiectelor, rapiditatea executării şi amplasamentele exclusiviste.
Demolarea „fantomei” a început joi, efectuată cu specialiştii şi utilajele companiei de construcţii Apolodor. Prioritatea constructorului este protecţia locuitorilor blocurilor învecinate, astfel că se folosesc 2 macarale cu plase de fier şi jet de apă împotriva prafului. Până ce zona va fi curăţată, va fi gata şi proiectul noului amplasament, o clădire cu apartamente de închiriat în regim hotelier, necesară zonei de Nord a Capitalei şi vecinătăţii cu aeroportul Băneasa.